Jongerenmars van de Terugkeer in het centrum van Rotterdam

Start van de Jongerenmars in Rotterdam op 12 mei

Ongeveer 50 jongeren van diverse politieke en maatschappelijke Rotterdamse organisaties en sympathisanten liepen vanmorgen een Jongerenmars van de Terugkeer vanmorgen in het centrum van Rotterdam om solidariteit te betonen met Palestijnse vluchtelingen. De mars zal begon om 10.30 uur bij het beeld Ongebroken verzet op het Kruisplein in Rotterdam.

Waarom deed je mee?

Mohammed Akkari van Nida Jongeren zegt: ‘We hebben dit georganiseerd om solidariteit te tonen met de Palestijnse vluchtelingen en om te laten zien dat we staan achter hun recht op terugkeer en internationale solidariteit.’

Martijn van de Jonge Socialisten zegt: ‘Wij doen mee om solidair te zijn met mensen ook over de grenzen.’ Critici vroegen zich af waarom de Jonge Socialisten meeliepen in een ‘pro-Palestijnse’ demonstratie. Martijn: ‘Ik zie het niet als dat we hier een kant kiezen in het conflict. Wij zijn puur solidair met mensen van wie hun rechten zijn geschonden.’

Ghislain (JS): ‘Het gaat ons niet om een kant te kiezen in dit conflict, dat heel erg complex is en te breed om op een zaterdagmiddag te beslissen. Maar wij zijn solidair met mensen die destijds zijn ontheemd. Zouden het de joden zijn geweest dan zouden we hier ook hebben gelopen.’

Justine (Dwars Rotterdam Rijnmond): ‘Voor mij is dit een specifiek voorbeeld van mensen die uit hun land zijn verdreven en niet meer terug kunnen en hun rechten en hun spullen en hun huis kwijt zijn.’ Larissa (Dwars): ‘Ik vind vrijheid heel erg belangrijk. Daarom ben ik hier, om dat te laten zien.’

Arno van der Veen van Rood Jongeren: ‘Ik denk dat het belangrijk is dat je als jongere laat zien dat je je samen voor zo’n onderwerp inzet, voor iets wat heel veel mensen raakt, wat wereldwijd, zelfs door de VN wordt gezien als mensenrechtenschendingen.’

 

Morgen op de Nakba-herdenking: Spotlight

Vorig jaar organiseerde Rotterdam voor Gaza een Nakba-evenement in de SKVR-kantine in samenwerking met een groep Syrische Palestijnen. Dit jaar is een deel van hen er ook weer bij. De groep die zaterdag een aantal keren dans, zang en voordracht zal verzorgen heet nu Spotlight.

Huda Diban
Huda Diban

Met Spotlight willen vluchtelingen en hun vrienden het artistieke nieuwkomers gemakkelijker maken te integreren in Europese samenlevingen. Spotlight organiseert (multi-)culturele evenementen, zoals workshops en tentoonstellingen. Bij de groep is een aantal fantastische artiesten aangesloten, zoals Mohammad Almaslawe, Eyad Shawi, Mahmoud Alasady, Hanadi Alsharqawi, Huda Diban en Mostafa Bitaree.

Eerder gestuurde stukken over het programma:

Christopher Blok

Oscar Bergamin

Paneldiscussie met Hanine Hassan, Lydia de Leeuw en Angélique Eijpe

Vluchtelingengroep Lajee

Tentoonstelling Zionistische mythen ontrafeld

Jongerenmars van de Terugkeer

Sprekers en spoken word

Het volledige programma staat ook hier.

Een greep uit het programma van de Nakba-herdenking a.s. zaterdag

Naast muziek, dans, een debat, een informatiemarkt en de jongerenmars zijn er ook sprekers op verschillende locaties. Hieronder een greep uit het programma.

Mariana Hirschfeld

(c) hiphopinjesmoel.com
“Ik wil vrede op aarde en dat soort dingen. Dat vuur komt daar vandaan. Spoken word is mijn middel om verandering te brengen.”

Mariana Hirschfeld uit Hoogvliet is een Rotterdamse rising star. Nog maar net begonnen met spoken word en nu al een gewaardeerd artiest. Ze laat zich inspireren door Def Jam Poetry en schreef eind 2014 haar eerste stuk. Sindsdien heeft ze op ieder spoken word evenement in Rotterdam gestaan, onder andere de Late Night Jam.

Arie de Bruin

Boekomslag 'Je bent er geweest'
Boekomslag ‘Je bent er geweest’

Samen met Len Munnik schreef Arie de Bruin het boekje ‘Je bent er geweest’ waarin 24 gedichten en illustraties staan over kinderen in in Israël en Palestina. Na een bezoek aan Palestina en Israël vragen Arie de Bruin en Len Munnik met dit boekje aandacht voor de schendingen van de rechten van de mens en in het bijzonder de schendingen van de rechten van het kind.

 

Jaap Doek

Jaap Doek Foto: © Marcel Bakker
“Tijdens zaken voor militaire rechtbanken worden alle internationaal geaccepteerde regels en praktijken volstrekt genegeerd.”

Jaap Doek is emeritus hoogleraar familie- en jeugdrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij voorzitter en secretaris van het bestuur van The Rights Forum. Hij was lid en voorzitter van de VN-commissie voor de Rechten van het Kind. Jaap Doek adviseert diverse internationale organisaties en landen ten aanzien van kinderrechten. Hij droeg bij aan de oprichting van de internationale kinderrechtenorganisatie Defence for Children.

Mieke Krediet

Mieke Krediet
Mieke Krediet

Mieke Krediet nam zeven jaar geleden deel aan een reis naar Israël en Palestina, georganiseerd door de PA-IS groep. Zij werd door deze reis zo gegrepen dat ze besloot het leven op de Westbank in beeld te gaan brengen. Haar werk was vorig jaar te zien  te zien in de BMVier, Citykerk Het Steiger en in de Bergsingelkerk.

 

Eerder gestuurde stukken over het programma:

Christopher Blok

Oscar Bergamin

Paneldiscussie met Hanine Hassan, Lydia de Leeuw en Angélique Eijpe

Vluchtelingengroep Lajee

Tentoonstelling Zionistische mythen ontrafeld

Jongerenmars van de Terugkeer

Het volledige programma staat hier.

 

Tentoonstelling ‘Zionistische mythen ontrafeld’ – 5

Jaffa aan zee, begin 1900

Is het waar dat Palestina bar en kaal was totdat Israëliërs de woestijn deden bloeien?

Is het waar dat Palestina leeg was en alleen bewoond werd door nomaden?

Is het waar dat de Palestijnen hun huizen vrijwillig verlieten tijdens de oorlog in 1948, omdat hun leiders dat vroegen?

Is het waar dat Israël de enige democratie is in het Midden-Oosten?

Is het waar  dat de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen niets meer is dan een droom die nooit uitkomt?

De tentoonstelling Zionistische mythen ontrafeld die te zien is op de Nakba-herdenking in Rotterdam op 12 mei gaat over deze en andere misvattingen die rondom Palestina en Israël gangbaar zijn.

Wat weet je over de geschiedenis van Palestina?- 6

Camel corps in Beersheba

Oscar Bergamin komt zaterdag op de Nakba-herdenking een voordracht over van Palestina geven. Hij neemt ons mee in de geschiedenis van Alexander de Grote tot heden.

(c) Oscar Bergamin
Oscar Bergamin

 

“De dramatische situatie in Gaza is internationaal erkend, maar internationale initiatieven of maatregelen die een einde moeten maken aan de illegale blokkade en de illegale bezetting blijven uit.”

 

 

 

Bergamin Bookstore staat zaterdag ook op de informatiemarkt.

Gedicht: 5 mei – 8

A Palestinian walks through a destroyed house in Rafah's district of Shawkah in the southern Gaza Strip, Tuesday, Aug. 5, 2014. The attack at the Shawkah district east of the Gaza town of Rafah drew what was by far the heaviest shelling by the Israeli military in the Gaza war, killing nearly 100 people that day alone and instantly unraveling a three-day ceasefire shortly after it came into force. (AP Photo/Khalil Hamra)

ik sta achter het raam
op de zesde verdieping

dit is waar ik woon

ik sta en kijk naar de stad
die als een huisvrouw na een drukke dag
even ligt te rusten

het is schemering
de gebouwen maken een vreemde skyline
een V vormige rij vogels
vliegt naar de bloedgekleurde horizon

de wind is stil
een paar wolkenkrabbers
staan tegen de bleke hemel
als de bewakers
van een mysterieuze orde

als het donkerder wordt
begint de krekel in mijn hoofd
zijn murmelen
hij is mijn onvermijdelijke avond-maat

een stem
vergelijkbaar met mijn eigen stem
fluistert in mijn oor:
dit is de vrijheid, geniet ervan!

Amir Afrassiabi
Rotterdam, mei 2015

Panel discussie over de toekomst van Palestina – nog 9 dagen tot de Nakba-herdenking in Rotterdam op 12 mei

"Forgiveness" - "Le Pardon" door Shadi Alzaqzouq, 2017, 330x200, Oil on canvas

Vandaag is het 4 mei. In Nederland herdenken we gedode landgenoten met twee minuten stilte. Het is 73 jaar na de Tweede Wereldoorlog en hoewel er discussies zijn over wie er precies herdacht mag worden, het staat buiten kijf dát er herdacht moet worden.

Op 12 mei herdenken we in Rotterdam de Palestijnse Nakba. Dat doen we niet op vier mei, omdat Palestijnse doden niet tot de groep behoren die dan herdacht mogen worden. Maar ook omdat 12 mei dichter bij 15 mei is, de dag waarop wereldwijd de Palestijnse Nakba herdacht wordt. Wanneer breekt voor Palestijnen het tijdperk aan waarin zij hun doden kunnen herdenken zonder dat er bijna dagelijks meer bijkomen door Israëlische geweld?

Programma-onderdeel debat over de toekomst van Palestina

Eén van de programma-onderdelen op de Nakba-herdenking is een panel discussie over de toekomst van Palestina. Welke mogelijkheden zien de panelleden na 70 jaar van voortdurende Nakba? En wat is er voor nodig om dat te bereiken?

Voor deelname aan dit debat zijn de volgende personen uitgenodigd:

Hanine Hassan

Hanine Hassan (c)Middle East Eyeis geboren en opgegroeid in Gaza. Haar ouders zijn vluchtelingen uit Jaffa. Hanine Hassan heeft Politieke Wetenschappen gestudeerd aan een Nederlandse universiteit en aan de Columbia Universiteit in New York. Zij is o.a. bekend van artikelen voor Al-Jazeera.

Lydia de Leeuw

Lydia de LeeuwLydia de leeuw is criminologe en juriste gespecialiseerd in internationaal strafrecht. Lydia heeft vele jaren in Palestina gewoond, zowel in Nablus als in Gaza. Zo heeft ze o.a. gewerkt bij het mensenrechtenkantoor van de An-Najah Universiteit op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza bij het Palestinian Center for Human Rights. Ook heeft zij gewerkt voor hulporganisaties in Jordanië en Libanon, een vrouwenrechtenorganisatie in Libanon en een mensenrechtenorganisaties in Zuid-Afrika.

In 2015 trad zij in dienst bij SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen), een kritisch onafhankelijk kenniscentrum dat onderzoek doet naar multinationals en de gevolgen van hun activiteiten op mens en milieu.

Daarnaast is Lydia algemeen bestuurslid van de Stichting Kifaia, een ngo die de erbarmelijke politieke en humanitaire situatie in Gaza onder de aandacht brengt in Nederland. Verder steunt de stichting het PMRS (Palestinian Medical Relief Society ) in Gaza.

Angélique Eijpe

Angélique EijpeAngélique studeerde Nederlands en internationaal recht in Amsterdam en Londen. Daarnaast heeft zij vele jaren gestudeerd, gewerkt en gewoond in Palestina en in Israel. Ze heeft zowel aan de Hebreeuwse als aan de Birzeit universiteit gestudeerd. Ook woonde ze anderhalf jaar in Hebron waar ze werkzaam was als waarnemer en juridisch adviseur voor TIPH (The Temporary International Presence in Hebron, een internationale waarnemersorganisatie in de stad).
Daarna werkte ze voor het ministerie van buitenlandse zaken. Ze begon haar loopbaan op de Midden-Oosten afdeling van het ministerie en werkte daarna onder meer op de Nederlandse ambassade in de Democratische republiek Congo en meest recentelijk als plaatsvervangend ambassadeur op de Nederlandse ambassade in Oman.
Ze is mede-initiatiefnemer van de ‘One State Foundation’. *

*De One State Foundation geeft zich rekenschap van de bestaande realiteit van één staat gedurende al meer dan 50 jaar en streeft ernaar deze realiteit om te zetten in een staat waarin alle inwoners dezelfde burgerlijke, politieke en sociaaleconomische rechten en kansen hebben, ongeacht hun etniciteit of religie. Teneinde die ene staat te verwerkelijken is het cruciaal om de onrechtvaardigheden uit het verleden en het heden te erkennen, waaronder het recht op terugkeer. De One State Foundation is een initiatief van individuele Palestijnen, Israëli’s en anderen die de overtuiging delen dat een één staat oplossing, de enig denkbare, alomvattende en daarom werkelijke oplossing voor het conflict is.

Bekijk het hele programma hier.

(De afbeelding bovenaan deze pagina is het kunstwerk ‘Vergiffenis’ uit 2017 van de Palestijnse kunstenaar Shadi Alzaqzouq.)

 

Palestijnse dadels uit Jericho te koop op de Nakba-herdenking – 10

Palestijnse medjoul dadels van Yaffa

Deze maand begint de islamitische vastenmaand ramadan. Moslims verbreken het vasten na zonsondergang traditioneel met een dadel. Winkels bieden in de ramadan dan ook vaak meerdere dadelsoorten aan. Medjoul-dadels zijn misschien wel de lekkerste, voedzaamste en gezondste dadels.

Palestijnse dadels te koop op de Nakba-herdenking

Op de informatiemarkt van de Nakba-herdenking worden ook Palestijnse producten verkocht. Bij de kraam van het Palestina Komitee Rotterdam kan je Palestijnse medjoul-dadels kopen.

Onrecht

Helaas komen medjoul-dadels in de winkel vaak van Israëlische ondernemingen uit illegale nederzettingen in Jericho. Producten van Israëlische bedrijven op de Westelijke Jordaanoever zijn omstreden of verboden op de Europese markt.

Israëlische bedrijven in Palestina zorgen voor economische onrechtvaardigheid. Israël claimt de watervoorziening en Palestijnse boeren moeten tanks met water kopen voor de irrigatie van hun land. Daardoor vallen Palestijnse producten soms duurder uit dan Israëlische producten uit illegale bedrijven waardoor afzet zelfs op de lokale markt moeilijk wordt. Palestijnen die in illegale Israëlische bedrijven in Palestina werken, krijgen minder betaald dan werknemers in Israël.

Beleid van etnische zuivering

Deze illegale nederzettingen hebben tot doel de Palestijnse bevolking te verdrijven. Ze maken deel uit van het Israëlische beleid van etnische zuivering. Kolonisten brengen een agressieve bezetting en onderdrukking van de Palestijnse bevolking met zich mee. De bewoners in deze nederzettingen zijn niet zelden gewapende extremisten die er alles aan doen om het leven van de Palestijnse bevolking onmogelijk te maken. Ze worden beschermd door het Israëlische leger. De Westelijke Jordaanoever is nauwelijks meer een aaneengesloten land te noemen door de groei van deze illegale nederzettingen.

Trucs van handelaars

Israël verzint echter trucs om illegale producten, zoals medjoul-dadels, wel te kunnen verkopen. Met succes, want voor het Israëlische bedrijf Hadiklaim (dat zaken doet met illegale bedrijven) is de maand ramadan een van de hoogtepunten in hun handelsjaar. Hadiklaim verkoopt dadels onder een aantal merknamen, zoals bijvoorbeeld King Solomon, Jordan River, Bomaja (Bas van der Heijden/Dirk) en het Albert Heijn huismerk.

Koop Palestijnse dadels

Het is natuurlijk jammer (eigenlijk kwalijk) als moslims na een lange dag vasten de maaltijd zouden beginnen met een product dat de onderdrukking van broeders en zusters veroorzaakt. Koop dus geen Israëlische dadels. Vraag aan je slager en bakker waar de dadels vandaan komen die los op de toonbank verkocht worden. Meestal komen deze uit Israël. Koop ze dan niet en vraag waarom hij Palestijnse dadels verkoopt. Palestijnse dadels kunnen door ondernemers besteld worden via de groothandel Amriaco in Almere. Amriaco verkoopt Palestijnse dadels van de Britse importeur Yaffa en komt regelmatig op de Groothandelsmarkt in Rotterdam.Palestijnse medjoul dadels Palestijnse medjoul-dadels van het merk Yaffa[/caption]

Feestelijke Giro d’Italia fietst over verwoeste dorpen – 11

giro

De Giro start dit jaar in Jeruzalem en maakt deel uit van de feestelijkheden rondom de viering van de stichting van Israël 70 jaar geleden. Het maakt daarmee gelijk ook deel uit van het negeren van de Palestijnse nakba.

Volgens de Giro-organisatie maakt Jeruzalem deel uit van Israël. Daarmee negeert de organisatie besluiten van de VN. DocP: “Op officiële afbeeldingen, landkaartjes en in video’s van de GIRO staat Oost Jeruzalem, al 50 jaar lang bezet door Israël, ten onrechte gemarkeerd alsof het deel uitmaakt van Israël en zijn verenigde hoofdstad.”

Route Giro Jeruzalem
Stage 1 van de Giro start in Jeruzalem

De Giro stage 1 t/m 3 rijdt over de ruïnes van verwoeste dorpen en negeert in alle toonaarden de etnische zuiveringen die plaatsgevonden hebben en nog steeds plaatsvinden. In de Negev bijvoorbeeld, waar Israël nog steeds een politiek van etnische zuivering voert. Bedoeïnendorpen moeten hier plaatsmaken voor dorpen die alleen bestemd zijn voor joodse bewoners.

Stage 3 van de Giro voert langs dorpen waar Israël een beleid van etnische zuivering voert.
Stage 3 van de Giro voert langs dorpen waar Israël een beleid van etnische zuivering voert.

“De laatste etappe die gepland staat in het zuiden van Israel komt langs tientallen Palestijnse Bedoeïenen dorpjes die door Israël niet erkend worden en verstoken zijn van de meest basale voorzieningen, zoals elektriciteit, water, gezondheidscentra, scholen en wegen. Eén van deze dorpen is al meer dan 100 keer met de grond gelijk gemaakt.” (DocP)

Als je ook vindt dat de Giro geen onderdeel moet zijn van het vieren van Apartheid, dan kan je hier meedoen aan de mailactie. Daarnaast wordt er voor 4 mei een twitterstorm georganiseerd.