Jongerenmars van terugkeer in Rotterdam – 14

Jongerenmars van terugkeer
10:30 uur op het Kruisplein in Rotterdam
Bij het beeld Ongebroken verzet
FB event

Uit solidariteit met de Mars van Terugkeer-protesten in Gaza zullen we ook in Rotterdam een mars lopen. In het kader van de Nakba-herdenking zullen wij op 12 mei door Rotterdam lopen om aandacht te vragen voor het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen die sinds 1948 niet meer terug naar hun huis en haard kunnen keren.

We beginnen bij het beeld van Ongebroken verzet omdat dit een prachtig symbool is voor het ongebroken verzet die ook de Palestijnse vluchtelingen voeren. Daarna zullen we deelnemen aan de Nakba-herdenking op het Grotekerkplein.

Tot zaterdag 12 mei om 10:30 uur op het Kruisplein in Rotterdam.

Ongebroken verzet
Ongebroken verzet

—-

15 Mei 2018 markeert de 70e herdenking van de Nakba, Arabisch voor “catastrofe” en staat voor de verdrijving van de Palestijnen in 1948. Zo’n zevenhonderdduizend Palestijnen werden verdreven om plaats te maken voor de oprichting van de staat Israël.

Tot heden wordt het deze vluchtelingen geweigerd terug te keren. Speciale wetten in Israël maken het zelfs onmogelijk. Velen van hen, en hun nageslacht, leven sindsdien in vluchtelingenkampen in buurlanden. UNRWA, de VN-organisatie die zich over deze vluchtelingen ontfermt, heeft inmiddels 1.4 miljoen geregistreerde vluchtelingen. Daarnaast zijn er ook vluchtelingen in Europa en andere delen van de wereld.

 


(Tekst is van het FB-event van de Jongerenmars van terugkeer.)