Amnesty roept op tot een wapenembargo tegen Israël – 15

Israël is bezig met een moorddadige aanval tegen demonstrerende Palestijnen, waarbij gewapende troepen demonstranten, die geen directe bedreiging voor hen vormen, tot doelwit maken tijdens de protesten van de Grote mars van de terugkeer in de Gazastrook, zegt Amnesty op hun website en roept op tot een wapenembargo tegen Israël.

Amnesty

Wapenembargo

Amnesty International herhaalt haar oproep aan regeringen om een uitgebreid wapenembargo tegen Israël in te stellen vanwege de disproportionele reactie op massale demonstraties langs de afzettingen.

“De periode voor symbolische  verklaringen van afkeuring is voorbij. De internationale gemeenschap moet concreet gaan handelen en stoppen met het leveren van wapens en militaire benodigdheden aan Israël. Dit laten zal ernstige mensenrechtenschendingen tegen duizenden mannen, vrouwen en kinderen, die dagelijks lijden onder de gevolgen van Israëls wrede blokkade van Gaza, doen voortzetten. Deze mensen demonstreren tegen hun ondraaglijke omstandigheden en eisen het recht op terugkeer naar hun huizen en dorpen in wat nu Israel is.” (Magdalena Mughrabi, Deputy Regional Director MENA bij Amnesty International)

Leveranciers

De VS is Israëls hoofdleverancier voor militaire uitrusting en technologie ($38 miljard toegezegd aan militaire hulp voor de komende tien jaar). Maar andere landen, waaronder EU-lidstaten zoals Frankrijk, Duitsland, Engeland en Italië hebben grote hoeveelheden militaire uitrusting toegekend aan Israël.

Vlinderkogel voor maximale schade
“Vlinderkogel” bedoeld om maximale schade aan te richten.

Maximale schade

Dokters in ziekenhuizen maken melding van ernstige verwondingen in de benen, met extreme schade aan botten en vlees alsmede grote uitgangsverwondingen, die doen denken aan de oorlogswonden in 2014 en die veelal leiden tot verlamming of amputatie. Wanneer knieën worden geraakt neemt de kans op fragmentatie van de kogel toe. Het lijkt erop dat Israëlische soldaten richten op knieën om zo groot mogelijke schade aan het lichaam van het slachtoffer toe te brengen. Amnesty’s directeur in de MENA vindt dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een onderzoek naar deze (mogelijk) oorlogsmisdaden moet openen.

Ziekenhuizen hebben te kampen met tekorten

Ziekenhuizen in Gaza hebben moeite met het verwerken van de grote aantallen gewonden door een tekort aan medische benodigdheden, elektriciteit en brandstof die veroorzaakt worden door de Israëlische blokkade en verergerd worden door de interne conflicten in het Palestijnse bestuur. Israël blokkeert ook de doorgang van ernstig gewonden naar Ramallah. (Zie ook onze actie om het ziekenhuis in Khan Younis te steunen.)

Help het Dar Essalam Ziekenhuis
Help het Dar Essalam Ziekenhuis

Slachtoffers

Sinds het begin van de Grote mars van de terugkeer vijf weken geleden zijn er 45 Palestijnen omgekomen, waaronder drie kinderen en twee journalisten, en meer dan 6000 mensen raakten gewond. Er zijn geen Israëlische slachtoffers.