Palestijnse dadels uit Jericho te koop op de Nakba-herdenking – 10

Deze maand begint de islamitische vastenmaand ramadan. Moslims verbreken het vasten na zonsondergang traditioneel met een dadel. Winkels bieden in de ramadan dan ook vaak meerdere dadelsoorten aan. Medjoul-dadels zijn misschien wel de lekkerste, voedzaamste en gezondste dadels.

Palestijnse dadels te koop op de Nakba-herdenking

Op de informatiemarkt van de Nakba-herdenking worden ook Palestijnse producten verkocht. Bij de kraam van het Palestina Komitee Rotterdam kan je Palestijnse medjoul-dadels kopen.

Onrecht

Helaas komen medjoul-dadels in de winkel vaak van Israëlische ondernemingen uit illegale nederzettingen in Jericho. Producten van Israëlische bedrijven op de Westelijke Jordaanoever zijn omstreden of verboden op de Europese markt.

Israëlische bedrijven in Palestina zorgen voor economische onrechtvaardigheid. Israël claimt de watervoorziening en Palestijnse boeren moeten tanks met water kopen voor de irrigatie van hun land. Daardoor vallen Palestijnse producten soms duurder uit dan Israëlische producten uit illegale bedrijven waardoor afzet zelfs op de lokale markt moeilijk wordt. Palestijnen die in illegale Israëlische bedrijven in Palestina werken, krijgen minder betaald dan werknemers in Israël.

Beleid van etnische zuivering

Deze illegale nederzettingen hebben tot doel de Palestijnse bevolking te verdrijven. Ze maken deel uit van het Israëlische beleid van etnische zuivering. Kolonisten brengen een agressieve bezetting en onderdrukking van de Palestijnse bevolking met zich mee. De bewoners in deze nederzettingen zijn niet zelden gewapende extremisten die er alles aan doen om het leven van de Palestijnse bevolking onmogelijk te maken. Ze worden beschermd door het Israëlische leger. De Westelijke Jordaanoever is nauwelijks meer een aaneengesloten land te noemen door de groei van deze illegale nederzettingen.

Trucs van handelaars

Israël verzint echter trucs om illegale producten, zoals medjoul-dadels, wel te kunnen verkopen. Met succes, want voor het Israëlische bedrijf Hadiklaim (dat zaken doet met illegale bedrijven) is de maand ramadan een van de hoogtepunten in hun handelsjaar. Hadiklaim verkoopt dadels onder een aantal merknamen, zoals bijvoorbeeld King Solomon, Jordan River, Bomaja (Bas van der Heijden/Dirk) en het Albert Heijn huismerk.

Koop Palestijnse dadels

Het is natuurlijk jammer (eigenlijk kwalijk) als moslims na een lange dag vasten de maaltijd zouden beginnen met een product dat de onderdrukking van broeders en zusters veroorzaakt. Koop dus geen Israëlische dadels. Vraag aan je slager en bakker waar de dadels vandaan komen die los op de toonbank verkocht worden. Meestal komen deze uit Israël. Koop ze dan niet en vraag waarom hij Palestijnse dadels verkoopt. Palestijnse dadels kunnen door ondernemers besteld worden via de groothandel Amriaco in Almere. Amriaco verkoopt Palestijnse dadels van de Britse importeur Yaffa en komt regelmatig op de Groothandelsmarkt in Rotterdam.Palestijnse medjoul dadels Palestijnse medjoul-dadels van het merk Yaffa[/caption]