Hij schoot eerst – 35

Journalist Yaser Mortaja werd vrijdag 6 april doodgeschoten door het Israëlische leger terwijl hij aan het werk was in Khan Younis. Hij was door zijn vest duidelijk herkenbaar als journalist, maar was toch een doelwit voor scherpschutters.

9 Doden en 1354 gewonden, waarvan 33 in levensgevaar

Sinds vorige week vrijdag, bij de start van de protesten op de Dag van het land, vielen er al 22 doden door Israëlisch geweld. Afgelopen vrijdag kwamen daar negen doden bij. Mogelijk loopt dit aantal de komen de week op vanwege levensbedreigende verwondingen.

Tentenkamp

Palestijnen protesteren tegen de etnische zuiveringen die ze sinds de komst van zionisten in Palestina voor de kiezen krijgen. Deze etnische zuiveringen vinden nog steeds plaats, vaak in de vorm van ‘administratieve besluiten’.

Het tentenkamp aan de afzetting met Israël symboliseert de vluchtelingenproblematiek en de wens om terug te keren. In de tentenkampen worden culturele activiteiten georganiseerd en kinderen kunnen er workshops doen.

Media

In nieuwsmedia zien we doorgaans dat het conflict weergegeven wordt als een sessie stenengooien, boosheid en vlaggengezwaai. Om boosdoener Israël niet tegen het hoofd te stoten, wordt er vooral zo weinig mogelijk uitgelegd.

Begrafenis

Yaser Mortaja werd zaterdag 7 april begraven. Duizenden Palestijnen woonden de plechtigheden bij.

Yaser Mortaja begrafenis 7 april 2018
Yaser Mortaja, begrafenis 7 april 2018