De Nakba-herdenking in Rotterdam #70jaarnakba – 25

70 Jaar Nakba

Zaterdag 12 mei 2018
Op en rond het Grotekerkplein
Van 13:00 – 18:00 uur

Nakba-herdenking in Rotterdam op zaterdag 12 mei  
Dit jaar is het 70 jaar geleden dat zionisten eenzijdig de staat Israël uitriepen. In Palestina werden families uit hun huizen en woonplaatsen verdreven omdat er plaats gemaakt moest worden voor joodse migranten uit Europa en andere delen van de wereld. Palestijnen moesten maar ergens anders gaan wonen. Deze etnische zuiveringen gingen met veel geweld gepaard en complete dorpen werden met de grond gelijk gemaakt om de herinnering aan de rechtmatige bewoners uit te wissen.

Voortdurende etnische zuiveringen

De Nakba duurt tot op de dag van vandaag voort. Israël is door de meeste landen als staat erkend, maar bezet ook de Palestijnse gebieden en voert nog steeds een politiek van etnische zuivering. Palestijnse inwoners van Israël zijn tweederangs burgers. Op de Westelijke Jordaanoever worden door extremisten illegale nederzettingen opgezet die tot doel hebben de Palestijnse bevolking te verdrijven. Ze stelen grond en water en vernielen bezittingen van Palestijnse inwoners. Ze worden door de Israëlische overheid en het Israëlische leger meestal gesteund. Gaza is omsingeld. Er is geen vrij verkeer van reizen en goederen. Het is voor de inwoners een openlucht gevangenis.

Recht op terugkeer

Op dit moment zijn er ongeveer vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen over de wereld verspreid. Ze hebben recht op terugkeer. Sinds 1948 wordt jaarlijks het recht op terugkeer, in artikel 11 van resolutie 194 “Resolves that the refugees wishing to return to their homes and live at peace with their neighbors should be permitted to do so at the earliest practicable date (…)” in de VN bevestigd. In de praktijk blokkeert Israël dit recht echter.

Nakba-herdenking in Rotterdam

Deelnemers aan het samenwerkingsverband ‘Rotterdam voor Gaza’ willen dit jaar markeren met een uitgebreide herdenking en activiteiten rond het thema van de Nakba. We nodigen graag iedereen die met ons mee wil doen uit op zaterdag 12 mei op het Grotekerkplein en in Gebouw de Heuvel. Daarnaast zijn er activiteiten in Citykerk Het Steiger. Als Rotterdammers weten we als geen ander wat de oorlog met je stad kan doen. De locaties van de Nakba-herdenking liggen binnen de ‘brandgrens’ van onze stad.

Programma

De activiteiten op en rond het Grotekerkplein starten om 13:00 uur. Voorafgaand aan de centrale opening zullen we ons op gepaste wijze zichtbaar maken in het centrum van Rotterdam. Om 18:00 uur sluiten we de herdenking af. Details over het programma zullen de komende weken bekend gemaakt worden.