De dag waarop terrorisme zegevierde – 23

Vandaag is het Jom Ha’atsmaoet, de dag dat Israël de onafhankelijkheid viert. Onafhankelijkheid van wie, of wat? De ene bezetter viert de onafhankelijkheid van de andere bezetter. Of zoiets. Waarbij ze elkaar uiteraard geen bezetters noemen (maar het wel zijn).

Wat er in feite gevierd wordt is de overwinning van terrorisme: het afkondigen van de staat Israël door zionistische terreurgroepen, acht uur voordat het Britse Mandaat Palestina afliep. Vandaar waarschijnlijk het gebruik van de term ‘onafhankelijkheid’, alsof het om een strijd tussen Britten en zionisten ging. Alsof het niet om de etnische zuivering van Palestijnse burgers ging. Zionisten ontkennen steevast dat Palestina bestond. Of Palestijnen.

Volgens de Gregoriaanse jaartelling valt deze dag op 14 mei 1948, in de joodse jaartelling is dat in 2018 op 5 ijar (vandaag). De Palestijnen noemen deze dag de Nakba-dag: de dag van de rampspoed. Voor Palestijnen valt weinig te vieren. De etnische zuiveringen duren namelijk tot op de dag van vandaag voort.